Alla inlägg under januari 2009

Av Caroline Jakobsson - 19 januari 2009 18:03

Ni som sitter i timmar på testcykel inomhus varje vecka, fasen vad ni är duktiga! Själv tyckte jag att det var lite väl långtråkigt att sitta ensam igår i 2 tim och stirra in i en vägg. Dock går allt bara man vill så även fast jag kände för att avbryta efter 90 min så körde jag mina planerade två timmar i lugnt tempo. Annars hade jag ångrat mig stort.


Det känns ändå som att jag hellre faktiskt cyklar utomhus, även om det ibland kan vara flertalet minusgrader. Det enda jag får oroa mig för då är att att bli utskälld av någon när jag cyklar på elljusspåren vintertid. Vägar cyklar jag inte på vintern. Ni ska dock veta att jag inte cyklar på spåren om det är nysnö eller alldeles för mjuka spår. Om jag cyklar där det är dubbelspårat och cyklar i mitten när det är hårda spår så borde det inte störa en jäkel. Ändå har jag fått höra glåpord efter mig när jag cyklade förrförra vintern. Smällar man får ta.


Idag har jag gjort en sak jag tänkt göra länge länge men aldrig kommit mig för. Jag har spärrat vårt telefonnummer mot telefonförsäljare etc. Jag skojar inte när jag säger att vi minst får 3 samtal per vecka av diverse telefonförsäljare som ska sälja allt möjligt. Även fast man säger att man inte är intresserad så fortsätter vissa att prata och det gör mig verkligen galen. Fattar dom trögt?


Idag har jag vila från träningen. Skönt faktiskt. Ska snart ut på prommis med de sovande vovvarna. Imorrn blir det också provtagning på sjukhuset, som förberedelser inför mitt besök. ÄNTLIGEN har jag fått en tid.

Av Caroline Jakobsson - 18 januari 2009 13:14

Tisdag: vila med gott samvete som sagt


ONSDAG

På ons drog veckans träning igång igen med löpintervaller med Bodil. Det blev tröskelintervaller 10 minuters. Vi bestämde oss för att köra 2- 3 st. Efter att ha kört 2 st ville jag verkligen fortsätta köra mer. Tröskelintervaller blir ju aldrig en riktig pina så man får bara mer och mer lust att köra fler tycker jag. Tyvärr ville inte min vad köra fler än två. Under andra intervallen började mitt fäste från hälsena till soleus (en av vadmusklerna) göra ondare och ondare. Jag hade en bristning där i somras som krävde ganska lång rehabilitering...Jag fick nöja mig med 2 st och därefter blev det en lång nerjogg från Södra och hem. Vaden gjorde ont varje steg jag tog efter intervallen men det blev faktiskt lite bättre mot slutet vid lugn jogg. Definitivt bristningsvarning igen.


TORSDAG

Tors besökte jag åter igen sjukgymnast då min låsning i bröstryggen mer kom tillbaka efter det senaste besöket. Konstigt ibland. Det blev tyvärr ytterligare en utknäckning för att ha ont i bröstet när jag andas vill jag bara inte ha. Nu gäller det att köra stabiliserande övningar innan bröstryggen gjort sitt...Det går inte att knäcka hur många gånger som helst, blir bara mer och mer slappt. Jag blev i samband med besöket tillsagd att ta det lugnt med överkroppsövningar några dagar tills allt stabiliserat sig efter knäckningen....Skit tänkte jag som hade stakintervaller på schemat någon timme efteråt. Funderade på att göra en "Micke" men lät bli. Det fick bara bli ett pass den dagen, 4* 4 min cykelintervaller på företaget med tröööötta ben. Gick inget vidare. Totalt pass 60 min. På morgonen hade jag tyvärr börjat få ganska starka känningar vid inre fotknölen igen....Också....cyklingen passade då bra.


FREDAG

Fre vaknade jag dagen med grym senförkortning á la H. Andersson. Foten kändes heller inget bra men under smärtgränsen i alla fall. Jag och Andreas tog bilen upp till Södra och jag började dagens AI pass skate 100 min kl 07.50 Försökte åka väldigt lugnt och kände mig samtidigt som en Michelin- gubbe klädd för en istid. De -20 graderna nere i S- vall visade sig dock bara vara -10 på Ängen. Foten ömmade lite och senförkortningen kändes bra mycket emllanåt men va fan. Man kan ju inte hålla på att ändra varenda jäkla pass så nån måtta får det vara. Resterande del av dagen hade vi tagit ledigt från jobb då vi utnyttjade våra julklappar på SPA på Södra. Skönt att ta det lugnt ett tag och behandlingarna var ändå skönast. Övrig slappa tid i bad räcker med runt en timme för mig innan det börjar att klia i kroppen. Passade också på att stretcha i varmkällorna för senförkortningen min. Gillar inte när det drar så där obehagligt i låret.


LÖRDAG

Lör kändes senförkortningen bra mycket bättre. Foten kändes dock fortfarande, skär till med jämna mellanrum. På fm blev det ett stakintervallpass med Bodil igen. Totalt var vi ute i 90 min. Vi körde 4*4 min, sen avslutade vi passet med en massa olika korta impulser. Idag var en sån dag då det var svårt att ta ut sig. Det kändes inte som att man kom upp i vare sig puls eller tröttthet under intervallerna. Saknade kanske kämpaglöden idag. Inte bra.

På em blev det ett styrkepass ÖK inomhus. Började först att ro (jättebra för bröstryggen) i ca 3 km, tog mig 15 min i lugnt tempo. Cyklade därefter 15 min innan styrkan tog vid. 30 min effektiv tid styrketräning blev resultatet. Detta ska göra mig starkare i skidåkning är det tänkt. Puuuh vad jobbig denna styrketräning är... Program hemligt :)


IDAG

Sön idag känns foten faktiskt mycket bättre. Senförkortningen blev dock inge vidare efter dagens pass. Nu sitter jag här och skriver och stretchar och stretchar. Måste ju bara klämma på nån nerv när det blir så här för i vissa lägen så ilar det till ner i benet. Har kört skateintervaller med Bodil (Bodil körde dock klassiska). Passet blev totalt 90 min med uppvärm, avåk. Först körde vi 2 st * 2,5 km. Puhh, det behövdes verkligen. Kanonfint att få in lite längre intervaller också så man får ökad farttålighet. Efter dessa två blev det 2 st backintervaller á 1 minuters. Passet avslutade med 2 st impulser på stadion i Ängen längs en långsida. Nu väntar bara ett distanspass innan jag åter igen avklarat en veckas schema. Det dubbelpass jag missade i torsdags tar jag alltså igen idag så denna vecka blev det 8 pass. Duger fint för mig som inte tränat så jättebra innan. Däremot vet jag inte om jag tar mig ut och åker skidor innan senan i låret har ursprunglig längd. Blir kanske att sätta sig 120 min på testcykel istället....Trist...


Bilderna nedan representerar hur jag vill, men inte, ser ut när jag åker skate. Har ju knappt några bilder på mig så får fylla ut med linslusen istället :) Andra bilden visar att det inte finns nått dåligt väder, bara dåliga kläder och avsaknad av utrustning.



Av Caroline Jakobsson - 13 januari 2009 19:02

I lördags blev det faktiskt ett kortare andra pass efter tävlingen. Jag lyckades pallra mig ut och löpa i 22 min följt av 10 min effektiv magträning. Ett litet minipass, men ack så bra för att skölja igenom kroppen och magträning behöver jag verkligen.


Igår jobbade jag på företaget samt laddade inför gårdagens Dragrond. Två vovvar skulle jag köra; dels Steira som är en snabb liten pointertik och dels Zickan, Ekitas mamma som snart är 9 år men har en vilja av stål. Jag såg verkligen fram emot min första motionstävling med vovvar och blev sååå besviken när jag hörde att tävlingen ställdes in på grund av dåliga spår runt Isladan. Istället tog jag Zickan i bilen och åkte upp på Södra för att göra en chansning. Spåren var inte dragna, men var heller inte stenhårda, bortsett från några ställen. Det såg svinhalt ut på spåren men översta lagret var dock halvmjukt, inte så man sjönk ner men tillräckligt bra för att träna på. Värsta var nog all smuts som fastnade under skidorna. Sedan förstörde jag skidorna mina också...........grrrrrrrrrrr. Belaget släppte från själva skidan så det låg i och skrapade längst bak. Andreas får limma....


Hur som helst, först lämnade jag Zickan i bilen och drog iväg för att möta upp Steira med ägare. Körde därefter med henne 3 varv * ca 4,5 km (2,5:an och hotellslingan). Första varvet lyckades jag göra den värsta praktvurpan på läääänge. Senast måste varit när jag åkte alpint. Kollade min GPS när vi åkte utför i snön och det gick över 30 km/h i en icke- brant backe. Underlaget var lite lurigt eftersom de kört med skoter ut mot sidan så ena skidan hamnade på mjukt underlag och den andra där det var hårdare. Jag hann bara tänka att jag skulle ploga till med ena benet för att styra in lite så small det. Pang bom flög jag med bröstkorgen rakt ner i backen och hunden lossnade som tur var men hann innan dess accelerera mig ner i backen. Kändes lite som jag tappade luften och låg kvar nån sekund för jag visste inte hur min nacke mådde. Puuuhh. Reste mig upp på darriga ben och kände efter ett tag att låsningen i bröstryggen lossnat.... Jippi...det kanske var meningen att jag skulle vurpa idag då!


Efter de 3 varven bytte jag och efter lite egen skidåkning så åkte 3 varv med Zickan på 2,5 km slingan. Första varvet körde vi själv och varv 2 fick Zickan häng på en vorsteh och varv 3 fick hon springa efter Gibbon och Micke. Efter det var hon helt slut, Zickan är definitivt inte fulltränad, sedan är hon snart 9 år och tik och irländsk setter, men hon visade att hon har en vilja av stål när hon skällandes tog häng på vorstehvovvarna med fradgan hängandes runt ansiktet. Tänk om vi människor hade sån extrem fighting spirit! Tittade på klockan när vi åkt sista varvet och hade då varit ute i 100 min. Skulle kunna fortsatt länge till, tiden går verkligen fort när man har roligt. Av de 100 min åkte jag inte bara draghund utan jag åkte även lite själv emellan vovvarna och innan jag började åka med Steira. Skoj, skoj. Ska bli kul att köra lite mer draghund i framtiden.


Idag har jag faktiskt en vilodag inplanerad och det är skönt. Har varit på simrehab med Ekita och varit hos sjukgymnast med min bröstrygg som dock kändes bättre redan igår kväll.  Ska nu sätta mig ikväll och planera dagens pass denna vecka. Storstrukturen har jag redan, men måste planera vilken dag jag ska köra vilket pass.


Har förresten också gått med i Sundsvalls Brukshundsklubb så nu jäklar är jag medlem i många organisationer vill jag lova!


Vi hörs!

Av Caroline Jakobsson - 11 januari 2009 14:39

Här kommer lite gamla skidtider jag presterat i bland annat just Midälvaskidan.  


2005:
Våffelrännet 10 km 39.47                           Klassiskt         Jättedåligt fäste

Fiskarrennet 20 km 1.10.25                       Klassiskt         Kallföre, ca -3


2006:


Våffelrännet 20 km 1.24.12                        Klassiskt        Varmföre, hade stora problem med snö som fastnade under skidorna


Medelpad Classic Ski 46 km  2.55.16        Klassiskt         Mer än -20 vid start


Fiskarrennet 20 km 1.10.51                       Klassiskt         ej antecknat


Njurunda Runt 14 km 57.15                      Klassiskt          Kallföre

                     

2007:

 

Södra Berget Runt 20 km 1.05.42              Klassiskt        Kallföre, dåligt glid


Fiskarrennet 20 km 1.16.17                       Klassiskt        Kallföre


Njurunda Runt (DM) 30 km 1.49.39          Klassiskt        Kallföre


Tynderöcupen 3* 2,5 km 21.30                 Skate             Hårt underlag


Kölsjörännet 14 km 56.40                         Klassiskt        ej antecknat

                  

2008:

 

Skejtvasan 30 km 1.32.23                        Skate             Kallföre, ca -5 grader


2009:


Våffelrännet 20 km 1.20.11                      Klassiskt        Varmföre,ca +5, jättedåligt fäste                                             
                               


Av Caroline Jakobsson - 11 januari 2009 14:13

Vad var det jag sa? Jag visste att Våffelrännet skulle bli ännu en vallningsplåga.


Igår kväll var det minus. Det skulle bli minus på morgonen idag och sedan nollan vid lunch. Jag fick hjälp av Brink att lägga fäste och vi lade universalklister i botten, sedan täckte med lila burkvalla 0 till minus 2. Jag passade på att åka till tävlingen rätt tidigt efter en morgon prommis med vovvarna. Var riktigt orolig på väg dit då det var plus 4 grader!!!!! Testade skidorna och det fungerade perfekt! Helt perfekt! Då var klockan 9.30 ungefär. Klockan 10.15 testade jag skidorna igen och hade då noll fäste...Panik...fråga runt....vissa lägger klister, vissa lägger varm brukvalla. Vi lade på varmare burkvalla. Testade skidorna igen och det kändes riktigt bra.


Starten går. Jag försöker staka på och kör in i skogen. Har inget fäste alls, men här var det ju glattast på uppvärmningen också. Kommer till Mördarbacken. Fortfarande inget fäste. Skit. Börjar "cykla" upp för backen i spåren och får sedan saxa utanför. Resterande del av det första 10 km varvet har jag dåligt fäste överallt utom i just en backe (den jag värmde upp i mest....). Andra varvet går det inte alls att åka i spåren uppför Mördarbacken. Jag får saxa nästan hela vägen från början. Idag har jag bara tittat ner i backen och slitit och kämpat mig fram. Vilken skillnad det kommer bli till nästa tävling om jag då har bra fäste! Jag åkte ett jämnt lopp idag (höga 39 på det första varvet och strax över 40 på det andra) och gick i mål på 1.20.11 på den drygt 20 km långa banan. Det räckte till att vinna damklassen och hade gett en 18 plats i herrklassen. Jag blev omåkt av några personer i uppförsbackarna när jag saxade utanför spåren. Grrrrrr. Lyckades aldrig ta igen det. Var mest vara rädd att bli omåkt av fler faktiskt.


Nu hoppas jag inte min låsning i ryggen som jag fick igår ska vara så allvarlig. Gör ont när jag andas ut djupt och kändes obehagligt på tävlingen idag. Ibland kan det släppa av sig självt, ibland inte. Imorgon står nämligen Dragronden på schemat. Första tävlingen med draghund! Nu ska jag slappa ett tag och gosa med vovvsarna samt måste nog ut på en 20 min prommis snart igen. Ingen rast, ingen ro.


Förresten, jag kanske står med i en rad imorrn i Dagbladet, då de intervjuade mig efter loppet. Jag sa som det var, att jag är en motionsåkare som åker längd för att jag tycker det är så roligt och bra träning! Nedan finns resultatlista från Våffelrännet idag:


http://www4.idrottonline.se/templates/PageWide.aspx?id=241908


Ett tack till Brink också som hjälpte med mig att lägga på fästvalla. Han spelade en kamp mot vädrets makter. Jag tror de flesta av oss hade dåliga skidor idag, antingen på grund av inget fäste alls och hyffsat glid eller på grund av bergfäste med dåligt glid. Jag pratade bara med två stycken som hade bra fäste och bra glid och de har spelat skidor ganska länge om man säger så.




Av Caroline Jakobsson - 9 januari 2009 12:15

Igår blev det åter igen ett fint styrkestaksintervallpass 4*4. Efter passet svidade jag om till skateutrustning och tog och åkte en 5 km skate med draghund. Dessvärre var Bookie inte alls på draghumör under detta besök så någon hjälp var inte att räkna med. Inte heller speedade hon upp när vi blev omåkt av annat hund- människa- ekipage utan hon fortsatte sitt tassande i snön. I övrigt supermysig hund att ha hemma och på promenader. Hon är så väldresserad så det känns inte som att det finns något problem. Annat med vårat vilddjur som jag har lite svårt att kontrollera under våra promenader numera när hon är mkt undermotionerad (pga rehabiliteringsperiod). Hon är på hugget hela tiden och att få henne att bli en "följare" som Cesar säger är svårt för mig. Jag får trilskas en del i början av promenaderna innan jag får henne att gå lugnt i kopplet bredvid mig/halv kropp före mig. Totalt pass igår blev 90 min.


Vallakrisen börjar nu närma sig...... Förhoppningsvis kan jag tävla på sön och då vill jag gärna ha bra fäste OCH bra glid. De två åren jag åkt Våffelrännet har det båda gångerna varit nollgradigt och jag har haft pissdåligt fäste. Ena året tog jag mig knappt uppför backarna och andra året så hade jag dåligt fäste hela tiden i början och sedan började det att frysa i så det knappt gick att ta sig framåt. Gubben som åkte före mig flyg framlänges en gång i början av en nedförsbacke alldeles framför mig.


OCH vad ser jag nu när jag går in på SMHI:s hemsida? Jo, det är nämligen så att det ska bli nollgradigt. Oj, vilken överraskning. Värre för mig är att Andreas och Andreas pappa är borta hela helgen. Det var mina två enda vallahjälps- kandidater. När det är nollgradigt så måste man ju valla på tävlingsplatsen då det är helt olika vallningar som gäller om det är +1 eller -1. Det innebär att man måste ha med sig gasol...något jag aldrig använt...jippi.... Hmmmm, valla glid gör jag imorrn men hjälp med faste skulle inte vara helt fel.


En annan sak är att jag vill be mina kära grannar att sluta sno tvättmedel av mig. Alla här i huset har sina tvättmedel på en stor bänk nere i tvättstugan. Jag brukar jämt stänga mina tvättmedelsförpackningar på ett sådant sätt så att jag kan se om någon varit där. O ja, det har dom och det saknas även tvättmedel. Jag tycker förpackningen krymper alldeles för snabbt. En liten sak att bråka om kanske, men köp för tusan eget tvättmedel att tvätta era skitiga kläder med....


Idag har jag egentligen vila, får se om jag vilar helt eller om jag kör ett kortis dragpass med Zickan (Ekitas mamma) som nyss kommit hit för att hälsa på och träna i helgen och ev tävla dragronden på måndag.  

Av Caroline Jakobsson - 7 januari 2009 21:57

Idag gick träningen så fint. Började kombipasset med cykling efter jag slutat jobba och käkat middag. Cykeln ställdes in på dryga 120 W och jag cyklade i 60 min med en puls från 115- 130 (lite högre mot slutet). Efter cyklingen svidade jag om till löputrustning och åkte iväg till Sidsjön för draghundkurs. Där hoppade jag faktiskt av då jag trodde vi skulle träna med hundarna, men det var annat som gicks igenom. Jag stod där i tunna träningskläder varm efter cyklingen så jag började att frysa ganska snart så då tog jag och Bookie och sprang iväg på ett eget löppass. Bookie är uppfödarens hund som än en gång är här hos oss på lite träning.


Draglöpningen gick väl inte sådär super, men kroppen min kändes för omväxlingens skull superpigg och det är inte alla dagar det är så. Jag sprang på elljusspåren från Sidsjön, mot NTO, tillbaka mot LV5 och sedan hem igen. Totalt över 2 tim vilket är ett normalt distanspass. Bookie fungerar mycket bättre när vi åker skidor, jag tror inte riktigt hon förstår att hon FÅR springa allt hon har när jag är bakom henne i vanliga löpskor. Från början var linan lätt sträckt, sedan inte sträckt alls och då halade jag in den och hon fick springa bredvid mig. Det är bättre det än att de ska börja sniffa och nosa i sidorna av spåret. Ska kanske testa lite skiddrag med henne imorgon om ljumsken inte börjar spöka igen. Dvs efter mitt styrkestaksintervallpass. Sedan ska ev både jag och Andreas vara med på dragronden på måndag :) Kul.


Nedan bild på mig efter passet samt på Andreas då han klipper klorna på Bookie som ligger upp och ner i knäet.



Av Caroline Jakobsson - 7 januari 2009 16:56

Jippi yeh...det var inte igår med träningsvärk!!! Senast i somras om jag kommer ihåg rätt. Glad är jag i alla fall, annars brukar det mest vara senfästesvärk och annat dylikt. Andreas tyckte att det var lika bra att chocka kroppen igår så det gjorde jag lite granna. Först styrkestaksintervaller och sedan på eftermiddagen löpning i 45 minuter samt överkroppsstyrka. Skönt att första styrkepasset är avklarat, märkte verkligen att jag saknat att köra styrketräning. Det är ju också sån styrka som jag körde igår som jag gillar allra mest, uthållig styrketräning. 30 min effektiv tid styrketräning blev det, riktigt bra pass med en massa armhävningar och annat skoj!


Idag står ett distanspass på planeringen. Får gärna vara över/kring 2 timmar. Ska först ner och cykla på företaget, sedan blir det löpning med draghund i direkt anslutning. Ett kombipass alltså.


Imorrn blir det styrkestaksintervaller igen. Jag hoppas jag klarar det för andra/tredje dagen brukar nu vara värst med träningsvärk. Har också lurat med mig Bodil då. I värsta fall får jag bara kasta om dagarna, men jag vill heller inte köra intervallerna dagen innan Våffelrännet. Äh, vi får se vad det blir.

Presentation

Mitt företag - boka mig/oss!

Klicka här för att komma till mitt företag

- Fystester

- Personlig träning

- Träningsuppläggning/rådgivn.

- Föreläsningar

- Kost

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Vård kirurgen 2010 !

Läs här om min hemska upplevelse på Sundsvalls Sjukhus kirurgavdelning

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards