Alla inlägg under maj 2009

Av Caroline Jakobsson - 13 maj 2009 19:41

Jag har tyckt knäet känts helt ok både idag och igår. Har känt av det, men inte smärta. Idag efter kajakpass och plugg så stack Andreas iväg på cykeltävling och det var då dags för mig att rasta Ekitan. Varför inte testa jogga liten sväng tänkte jag så vet jag iaf hur knäet reagerar. Gör det ont så får jag helt enkelt bara gå. Det hela slutade med att jag kunde jogga lugnt och fint på stigar i 35 min utan att känna någon smärta. Stelhet kände jag av och avlastade lite snett gjorde jag också p.g.a rädsla som sitter i huvudet, men det gick alltså. Bara att se nu om jag får någon efterreaktion som jag fick i torsdags när jag inte kände nått under passet eller om det börjar att ge med sig. Hoppas på det sistnämnda! Passet avslutades med 3 * 5 min effektiv magträning! Totalt 50 min minipass.


Undra sa Flundra om jag vågar ta ett litet cykelpass i morrn? Jo, det borde jag göra, men det blir inga intervaller med högre tryck än vanligt i pedalerna utan får bli ett kortare distanspass isf. Måste se hur det reagerar där också. Men till helgen kanske...kanske... det kan bli ett intervallpass löpning eller cykel. Det vore skoj!


Här nedan kommer en liten lista över några tävlingar den närmsta tiden. Jag får se om jag kanske tar och springer nått av loppen. Det jag är mest orolig för är faktiskt inte knäet utan det är min gamla bristning i vaden som har en stor tendens att vilja rivas upp/nästan rivas upp. Borde definitivt göra mer excentriska övningar samt får nog också smörja massa Linnex innan tävlingarna isf så blodgenomstörmningen är på topp. Utförslöpning är det som har värst skaderisk och ska jag springa Terräng DM blir det definitivt utförs.


Motionslopp:

Mån 18/5 Deltaterrängen Alnön

Sön 24/5 Kälagotte i Jämtland (?)

Ons 27/5 Terräng DM Töva

Tis 2/6 Vårruset Sundsvall


Hmm. Nu vill jag komma igång med mer löpning i terräng och inte bara ha kört 2 intervallpass på Balders. Please, please låt mig springa terrängintervaller i helgen!


Av Caroline Jakobsson - 13 maj 2009 12:28

MEN ett väldigt kort pass.


Jag och Andreas tog i förmiddags bilen ut för att paddla lite. Väl därute började vi genast tveka när vi öppnade bildörren. Vilken blåst...och bara sidovågor. Jaja, får väl ta stabilare kajak idag också tänkte jag...vilket tråk. Men så kollade vi in i styrketräningsrummet klubben har.


Aha, en paddelmaskin!!! Och som den fungerade också. Genast bestämde vi oss för att köra intervaller på den. Efter kort uppvärmning blev det 10 st * 2 min med varvtal på 32 Hertz för oss båda. Lika lång tid arbete som vila eftersom vi snabbt byttes av (finns bara 1 maskin). Totalt blev det 20 min effektiv intervalltid samt kanske 5 min uppvärmning resp avvärmning. Ett kort och effektivt pas spå 30 min som lätt skulle gå att slänga in på en lunch om det bara skulle finnas en paddelmaskin i närheten. Nu känner jag mig helt skakis i överkroppen.


Första intervallerna kan man verkligen pressa pulsen, medan man sedan blir mer muskulärt trött så man inte kommer upp i samma puls. Det är då som det kanske är dags att höja Hertzen??


Nån som kan det här med paddelmaskin och varvtal? Vad bör man ligga kring beroende på typ av träning?





Av Caroline Jakobsson - 12 maj 2009 22:00

...torsdag är det idag.


Hmm...inte har det blivit bra träning på sista tiden och humöret har varit därefter.


Ilade lite när jag gick i fredags, vilade för säkerhets skull. Andreas var på möte med Stockvik på kvällen så jag passade på att jobba bort lite frustration. Fick mycket gjort iaf!


Lördag var knäet ännu sämre, fastän helvila på fre. Som det kan bli. Jobbade en hel del samt skurade balkongen, räcket, plåten osv. Tog också fram sommarmöblerna, tvättade dem, sandpapprade dem och oljade in dem. Skönt att ha det gjort!


Söndag. Nu orkade jag bara inte vila längre så var tvungen att testa hur knäet var att jogga på. Bodil kom förbi och så sprang vi 20 min uppåt mot Södra. Nääää, känns inte alls bra. Smärta varje steg. Vände och var hemma igen efter 45 min, sur som ett bi. Jag väntade istället hemma på Andreas och på eftermiddagen tog jag mitt förnuft till fånga och testa aldrig cykla MTB. Det blev 45 min paddling istället.


Ut till Kanotklubben där vi är medlemmar och fram med lånekajaken. Kände på en gång att sittställningen var helt åt skogen då det kändes som jag satt och balanserade på ena sittbenet. Rodret var snett så kanoten var svårstyrd. Så vid vändningen började det blåsa upp så jag fick alla vågor från sidan. Jag vet inte hur många gånger jag höll på att tippa med den stabila kajaken bara för att 1) dålig balans 2) snett roder 3) konstig sittställning. Rätt som det var så vek kanoten 45 grader och jag höll på att dyka ner. Sen full styrning åt höger och kanoten går åt vänster. Sedan poff, 45 grader till höger. En galen Caroline kom tillbaka till Kanotklubben, icke sugen att att paddla mera på ett tag.

Dock krävs att jag tar tag och tränar balansen och utmanar ödet lite mer, men ett vatten som kanske är 10 grader varmt är inte lockande att bada i, särskilt inte när man är 3 km bort från klubbstugan och Andreas har paddlat ifrån en.


Nu måndag. Knäet ett steg sämre. Ilar både fästet för vastus medialis samt på laterala sidan av knäskålen ganska högt upp, dock ej löparknä- smärta. Vet inte riktigt mer vilka fästen som sitter där, det har jag glömt tyvärr. Vilar idag också...grrr. Pluggar hela dagen och får mycket gjort.


Tisdag. Bodil är räddaren i nöden och följer med ett frustrerat psyke till Sporthallen för lite löpintervaller....I VATTEN. Mycket skönt! Totalt pass 75 min. Uppvärmning 15 min, sedan stege- intervaller 4-3-2-1-1-2-3-4 med arbete:vila= 2:1. Därefter 15 min avlöpning och 15 min simning. Skööönt att få springa ur sig lite!


Imorrn blir det paddling om blåsten avtar och så får vi se om jag vågar sätta mig på någon cykel och testa lite lätt snart. Knäet känns bättre idag, men långt ifrån helt bra. Dock fint att jag kan böja på benet utan att det ilar iaf!

*Hoppas* *Hoppas* Vill ju börja springa och cykla mer nu så jag kanske kan få vara med på någon motionstävling. Det är sååå kul och jag vill känna mig hyffsat förberedd när jag är med.


Nedan foto på Indalsälven där vi paddlar. Fint va?  (Foto: Åsa Grip - från Sundsvalls Kommuns hemsida)



Av Caroline Jakobsson - 10 maj 2009 11:33

Nä, nu är jag frustrerad.


Kände ju av knäet i torsdags kväll efter alla armhävningar på knä under uthållighets- styrkepasset (ja, man gör massor av armhävningar då). Vilade fre. Vilade även lör.


Testa jogga idag, men det gick inte. Känns som det bara blir värre för varje dag fastän jag vilar. Nu gör det ont runt hela knäet, känns som att knäskålen är intryckt i vävnaderna. Fy fan, just när jag tyckte träningen flöt på.


Men det närmar ju sig säsong så är ju dags för kroppen att börja strejka igen eller hur?


Nä, blir till att testa MTB senare idag och fungerar heller inte det så är det helt enkelt dags att bita i det sura äpplet och börja paddla hela veckan...Typiskt...nu missar jag massa viktiga löppass jag planerat.

Av Caroline Jakobsson - 8 maj 2009 22:22

Kunde inte hålla mig igår så det blev ett till pass efter mina löpintervaller. Jag och Andreas stack ner och körde uthållig styrketräning!

12 min uppvärmning cykling

All styrka effektiv tid:

5 min mage

7,5 min överkropp

5 min mage

7,5 min överkropp

5 min avcykling


Övningarna bestod av massa situps, armhävningar mm. Härligt.


Vad som inte var så härligt var att mitt vänstra knä började ge mig tydliga varningssignaler på kvällen efter passet. Jag kände även av knäet sista kvarten på långpasset i söndags, men sedan blev det vila mån och tis och då kände jag inget. Nu värker det litegranna inne i knäet och det kan ila till ibland när jag går. Upplever i övrigt en allmän tröttnadskänsla i knäet som känns som första tecknet på inflammation.


Ställde in dagens pass och ägnade mig åt att jobba för fullt istället. Hela nästa vecka färdigplanerad vad gäller den ena kursen jag undervisar i. Bara andra kursen kvar nu. Måste även ta tag i plugget en del. Tiden utvisar vad det blir för träningen i helgen, det kanske har lagt sig tills imorrn så jag kan testa cykla? *hoppas* *hoppas* *hoppas*

Annars vette tusan, känner mig påverkad av både cykling och löpning så är bara paddling kvar då...Kanske debut i helgen? Hmmm...vill springa och cykla.



Av Caroline Jakobsson - 7 maj 2009 16:42

Idag har det hunnits med mycket.


Fm: Löpintervaller på Balders med Andreas


12.00- 16.15: Jobb


Hmmm, var jag verkligen så plågad som det ser ut nedan....nja inte riktigt men benen var som betongstolpar sedan backintervallerna uppför Södra igår. Oj, oj vad den lokala kapaciteten i cykling måste tränas upp.


Bestämde mig på uppvärmningen att köra ett lättare pass idag; det blev inte tröskel, men det blev heller inte runt max intensitet.


Första 1000 m kändes helt ok, trodde jag lätt skulle kunna kuta alla i samma tempo, men ta mig tusan så blev tiderna bara sämre. Skit!

1 * 1000 m = 3.45

1 * 1000 m = 3.47

1 * 1000 m = 3.51

1 * 400 m = 1.20

1 * 400 m = 1.22


Vila 2 min 30 sek min mellan 1000 m och 1 min 15 sek mellan 400 m.


Så var det avklarat. Fick ingen bra känsla av passet då jag fick en klar inblick i att idag var det knappast tal om något sub 20 på 5 km. Eller kanske...men då hade jag nog fått börja de första km som jag gör på löpband, dvs en hel km/h långsammare. 15 km/h istället för 16 km/h. Bättre att öka mot slutet än att springa sig trött i början, men det klarar jag aldrig av utomhus. Börjar alltid för fort. Antingen var det formen idag som var sämre eller så är det helt enkelt så att jag springer fortare på löpband när jag får hjälp med farthållningen av bandet...kan mycket möjligt vara så. Dock blåste det en hel del motvind idag efter ena kanten vilket är drygt för psyket men så är det. Absolut inget 19.33 idag iaf som för nån månad sen!


Aja, får se om det enbart blir jobb hela kvällen eller om jag hinner med ett pass nr 2 idag. Återstår att se.


Förresten, kom igen och kommentera nån gång då :) Jag ser ju att det är några som följer sidan. Vad tror ni? Snabbare ute eller på löpband? Fördelar, nackdelar med träning på löpband vs springa asfalt platt ute vs springa bana ute?

Av Caroline Jakobsson - 6 maj 2009 20:12

...för i år i Södra.


Det var väldigt jobbigt! Tyngre kropp, tyngre cykel och mat för nära inpå träningen gjorde dagens pass till en pina. Kämpade och kämpade, men kände syran redan i andra kurvan....Uscha vad jobbigt det blev. Kände verkligen hur jag vinglade när jag väl kommit upp, helt yr i huvudet blev jag.


Dagens utdelning blev denna:


Första* 4 min: I stort sett max intensitet, inte riktigt men nästan (kom till samma ställe som mitt rekord var i fjol, men det var på ett intervallpass och ingen max insats då)


Andra* 4 min: Anaerob intervall, orkade ej pressa allt vad jag hade, men helt klart mjölksyra


Tredje* 4 min: Tröskeltempo, men fortfarande seg i benen. Dock skönt att inte behöva känna sig superplågad, men ändå bra flåsig.


Fjärde* 4min: Samma som tredje


20 min uppvärming, 20 min avåkning. Totalt pass 70 min. Får duga för idag!


Nedan bilder på mig & viten knäppt av mästerfotografen själv (med självutlösare)



Av Caroline Jakobsson - 6 maj 2009 12:33

  • Nr 1.

Att det kändes helt otroligt i söndags. Jag kan ärligt säga att det kändes lika i kroppen när jag stack ut som när jag kom in efter 4 tim och 40 min MTB. Tyder på bra AI- fart och perfekt energiintag :) Sen att jag gick in i ett mat- koma efter ett tag när jag ätit lunch hemma är ju en annan sak.


  • Nr 2:

Andreas kommentar när vi fikade efter samma långpass i söndags.


- Ska du BARA köra ett pass idag?


Idag drar träningen igång igen efter två vilodagar. Blir cykling med Chanida senare idag. Ska nu planera lite skola (gymnasielärartjänsten) samt få lite plugg gjort.


Höres!

Ovido - Quiz & Flashcards